Białe plamy na mapie świata. Ich geneza i funkcje

Dla nauczycieli

PrzyrGeog_WSiP

Dotacja MEN 2016

Zapoznaj się z ofertą WSiP do przyrody i geografii
w ramach dotacji MEN

button_zamowien

Udostępnij

10 maja, w ramach programu Szkoła z czerwonym paskiem odbyła się e-konferencja dla nauczycieli geografii i przyrody zapraszamy. Podczas wykładu opowiadaliśmy o kilku nielicznych już, nieznanych fragmentach powierzchni Ziemi. Wykład poprowadził prof. UW dr hab. Stefan Kałuski.

Program:

  • Zakres znaczeniowy pojęcia białe plamy.
  • Przyrodnicze i antropogeniczne uwarunkowania białych plam.
  • Ekologiczne i społeczno-ekonomiczne funkcje białych plam.

 

 

Prowadzący:

prof. UW dr hab. Stefan Kałuski – specjalista z zakresu geografii regionalnej świata i geografii granic politycznych, aktualnie wykładowca geografii regionalnej w Instytucie Anglistyki UW, członek zespołu redakcyjnego „Journal of Borderlands Studies”, Laredo, Texas

Zobacz inne spotkania

  • Dla dyrektorów i nauczycieli

    25 Kwi 2019

    Reforma 2019 – o zmianach w organizacji i strukturze kształcenia branżowego, nowej klasyfikacji zawodów i nowej podstawie programowej

    Omawiane zagadnienia: 3 podstawy programowe Formy kształcenia Nowe zawody, nowe nazwy zawodów Klasyfikacja zawodów szkolnictwa branżowego Nowa podstawa programowa Szkolenia branżowe dla nauczycieli Staże uczniowskie Prowadzący: Agnieszka Płazińska – absolwentka Akademii Ekonomicznej w Krakowie, nauczyciel dyplomowany, egzaminator egzaminu zawodowego, autor i recenzent zadań egzaminacyjnych, od 2013 r. pracownik Wydziału Egzaminów Zawodowych OKE w Krakowie

  • Dla dyrektorów i nauczycieli

    25 Kwi 2019

    Zmiany w podstawie programowej w branży ekonomicznej (EKA)

    Omawiane zagadnienia: Cele reformy kształcenia zawodowego 2019 Zmiany w kształceniu zawodowym od 2019 r. Podstawa programowa kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego Projekt podstawy programowej w branży Przykładowe kryteria weryfikacji efektów kształcenia Minimalna liczna godzin kształcenia w zawodzie technik ekonomista Technik rachunkowości – po raz pierwszy nauczany w technikum   Prowadzący: Artur Dzigański – Dyrektor Kształcenia Zawodowego w Wydawnictwach Szkolnych i Pedagogicznych  

  • Dla dyrektorów i nauczycieli

    25 Kwi 2019

    Zmiany w podstawie programowej w branży gastronomicznej (HGT)

    Omawiane zagadnienia: Zawody przyporządkowane do branży Minimalna liczna godzin kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Cele kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Przykładowe kryteria weryfikacji efektów kształcenia Warunki kształcenia Projekt podstawy programowej w branży  gestronomicznej   Prowadzący: Anna Kmiołek-Gizara – kierownik szkolenia praktycznego w Zespole Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku, nauczyciel dyplomowany