Egzamin zawodowy w Formule 2019 odbywa się tylko online, więc trzeba dobrze przygotować uczniów, aby nie zaskoczyła ich taka forma egzaminu. Na egzaminie pojawią się zadania multimedialne, w tym filmy. Zdawanie egzaminu to nie tylko sprawdzenie wiedzy i umiejętności, ale kluczowe jest też przećwiczenie i rozwiązywanie zadań na wzór zadań egzaminacyjnych. Podstawa programowa z 2019 r. zmieniła sposób układania pytań egzaminacyjnych – kryteria weryfikacyjne spowodowały uszczegółowienie tych pytań.
E-zadania i E-testy egzaminacyjne zostały przygotowane jako pomoc dla nauczyciela – pomagają sprawdzić, czy uczeń opanował dane zagadnienie i czy umie z niego rozwiązywać pytania egzaminacyjne.
Prelegent:
dr inż. Iwona Namysław wieloletni nauczyciel przedmiotów zawodowych z branży gastronomicznej (zasady żywienia, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, organizacja produkcji gastronomicznej). Współautorka zeszytu ćwiczeń pt.: „Procesy technologiczne w gastronomii” część 1 i 2. Egzaminator egzaminu zawodowego z kwalifikacji HGT 02. Przygotowywanie potraw i napojów.