Branża gastronomiczna

Wybierz zawód z branży gastronomicznej i sprawdź podręczniki podnoszące kwalifikacje zawodowe. Egzamin zawodowy z WSiP!

  • Technik żywienia i usług gastronomicznych

    Technik żywienia i usług gastronomicznych

    Technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi zorganizować produkcję gastronomiczną. Umie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznie je podać i prawidłowo obsłużyć konsumenta. Planuje i ocenia żywienie, a także wykonywane usługi.

     

    Egzamin z kwalifikacji
    HGT.12, HGT.02, TG.16, TG.07, T.6, T.15
  • Kucharz

    Kucharz

    Potrafi przygotować różnego rodzaju potrawy, napoje i desery zgodnie z nowymi procesami technologicznymi. Umie sprawnie posługiwać się narzędziami, maszynami i urządzeniami w zakładach gastronomicznych zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Planuje i organizuje pracę w kuchni.

     

    Egzamin z kwalifikacji: HGT.02, TG.07, T.6
  • Technik technologii żywności / Piekarz

    Technik technologii żywności / Piekarz

    Piekarz wytwarza pieczywo z mąki, wody, drożdży lub zakwasu i różnego rodzaju dodatków. Potrafi zastosować receptury oraz ocenić organoleptycznie surowce i produkty. Obsługuje maszyny i urządzenia używane w piekarnictwie, może także ręcznie kształtować wyroby piekarskie. Odpowiada za przygotowanie pieczywa do dystrybucji. Specyfika pracy zależy od wielkości zakładu produkcyjnego.

    Egzamin z kwalifikacji T.3
  • Technik technologii żywności / Cukiernik

    Technik technologii żywności / Cukiernik

    Potrafi posługiwać się sprzętem i aparaturą kontrolno – pomiarową stosowaną w magazynach oraz dobierać urządzenia do przechowywania surowców cukierniczych. Umie interpretować rysunki techniczne i schematy maszyn stosowane w produkcji cukierniczej. Posługuje się dokumentacją technologiczną.

    Egzamin z kwalifikacji T.4
  • Kelner

    Kelner

    Potrafi obsługiwać gości w restauracji  i doradzać klientom w wyborze potraw i napojów oraz nakrywać do stołu, przyjmować  i rejestrować zamówienia gości. Umie tworzyć karty menu oraz dobierać odpowiednią bieliznę i zastawę stołową. Posługuje się sprzętem serwisowym przy obsłudze gości.

    Egzamin z kwalifikacji T. 9 i T.10