Branża gastronomiczna
Wybierz zawód z branży gastronomicznej i sprawdź podręczniki podnoszące kwalifikacje zawodowe. Egzamin zawodowy z WSiP!
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi zorganizować produkcję gastronomiczną. Umie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznie je podać i prawidłowo obsłużyć konsumenta. Planuje i ocenia żywienie, a także wykonywane usługi.
Egzamin z kwalifikacji
HGT.12, HGT.02 -
Kucharz
Potrafi przygotować różnego rodzaju potrawy, napoje i desery zgodnie z nowymi procesami technologicznymi. Umie sprawnie posługiwać się narzędziami, maszynami i urządzeniami w zakładach gastronomicznych zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Planuje i organizuje pracę w kuchni.
Egzamin z kwalifikacji: HGT.02 -
Technik technologii żywności / Piekarz
Piekarz wytwarza pieczywo z mąki, wody, drożdży lub zakwasu i różnego rodzaju dodatków. Potrafi zastosować receptury oraz ocenić organoleptycznie surowce i produkty. Obsługuje maszyny i urządzenia używane w piekarnictwie, może także ręcznie kształtować wyroby piekarskie. Odpowiada za przygotowanie pieczywa do dystrybucji. Specyfika pracy zależy od wielkości zakładu produkcyjnego.
Egzamin z kwalifikacji T.3 -
Technik technologii żywności / Cukiernik
Potrafi posługiwać się sprzętem i aparaturą kontrolno – pomiarową stosowaną w magazynach oraz dobierać urządzenia do przechowywania surowców cukierniczych. Umie interpretować rysunki techniczne i schematy maszyn stosowane w produkcji cukierniczej. Posługuje się dokumentacją technologiczną.
Egzamin z kwalifikacji SPC.01 -
Kelner
Potrafi obsługiwać gości w restauracji i doradzać klientom w wyborze potraw i napojów oraz nakrywać do stołu, przyjmować i rejestrować zamówienia gości. Umie tworzyć karty menu oraz dobierać odpowiednią bieliznę i zastawę stołową. Posługuje się sprzętem serwisowym przy obsłudze gości.
Egzamin z kwalifikacji T. 9 i T.10