Technik żywienia i usług gastronomicznych
Podręczniki WSiP do zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych - to gwarancja sukcesu na egzaminie
i uzyskania świadectwa kwalifikacji zawodowej z branży gastronomicznej.
Kwalifikacja HGT.02
Przygotowanie i wydawanie dań

Znany i lubiany podręcznik dostosowany do podstawy programowej z 2019 r.
Starannie omawia surowce stosowane w gastronomii, kładzie przy tym duży nacisk na uwypuklone w nowej podstawie przyprawy oraz tłuszcze. Przedstawia zasady racjonalnego żywienia i główne techniki stosowane w trakcie przygotowywania potraw oraz podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywności.
Podręcznik zawiera bogaty materiał ilustracyjny, liczne tabele i wykresy ułatwiające zrozumienie wiadomości i ich zapamiętanie.

Znany i lubiany podręcznik dostosowany do podstawy programowej z 2019 r.
Dokładnie omawia procesy przyrządzania ciast, zup, sosów oraz zakąsek zimnych i gorących, a także opisuje rodzaje mięs i ich wykorzystanie w gastronomii. Przedstawia zasady przygotowywania i podawania napojów alkoholowych i bezalkoholowych.
Pozwala zapoznać się z cechami charakterystycznymi kuchni różnych regionów Polski oraz innych krajów.
Publikacja obfituje w ciekawe przepisy, a liczne rysunki i zdjęcia ułatwiają zrozumienie omawianych treści.

Podręcznik do nauki zawodu kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych realizuje treści z zakresu kwalifikacji HGT.02, a także uwzględnia wspólne efekty kształcenia dla wszystkich zawodów, takie jak: PDG, KPS i bhp. Szczegółowo omawia wyposażenie zakładów gastronomicznych i sprzęt niezbędny w zakładach o określonym charakterze oraz najważniejsze postanowienia prawa pracy, kwestie umów o pracę i zakładania własnej działalności gospodarczej.

Podręcznik do nauki zawodu kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych realizuje treści z zakresu kwalifikacji HGT.02. W podręczniku zostały zaprezentowane surowce używane w gastronomii oraz ich wykorzystanie w produkcji potraw i napojów, a także sposoby eksponowania potraw i różne metody dekoracji. Oddzielenie części teoretycznej od ćwiczeń praktycznych ułatwi uczniowi przygotowanie się do poszczególnych części egzaminu potwierdzającego kwalifikację w zawodzie.

Podręcznik wprowadza w zagadnienia bezpiecznej obsługi urządzeń używanych w zakładach gastronomicznych. Wydanie zmienione zostało uzupełnione o nowe technologie
gastronomiczne: anti-griddle, thermomix, pacojet. Podręcznik przybliża tematykę zasad bezpiecznego przygotowywania dań w kuchni molekularnej, np. pracy z ciekłym azotem.
Omawia również temat negatywnego wpływu zakładów gastronomicznych na środowisko, wskazując konkretne rozwiązania technologiczne, które mają go ograniczyć (oszczędność energii, wody, fotowoltaika, segregacja odpadów). Treść uzupełniają kody QR, które kierują do filmów szczegółowo prezentujących charakterystykę i obsługę wybranego sprzętu gastronomicznego.

Publikacja skierowana do uczniów szkół ponadgimnazjalnych kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz.
Książka omawia różne rodzaje procesów technologicznych w gastronomii. Kładzie duży nacisk na zasady bezpieczeństwa i reguły przechowywania, przygotowywania i wydawania potraw. Uczeń znajdzie w niej też przepisy, według których będzie mógł wykonać poszczególne dania.

Publikacja skierowana do uczniów szkół ponadgimnazjalnych kształcących się w zawodzie kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Książka obejmuje tematy dotyczące sporządzania przeróżnych, popularnych dań, a także potraw kuchni narodowych, regionalnych oraz żywności dietetycznej i funkcjonalnej. Bogaty materiał ilustracyjny uatrakcyjnia szatę graficzną książki. Uczeń znajdzie w niej ponadto zbiór niezbędnych w pracy receptur.
Kwalifikacja HGT.12
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Bezcenne kompendium wiedzy na temat zasad żywienia, tym razem dostosowane do wymogów podstawy programowej z 2019 r. Autorki związane z Instytutem Żywności i Żywienia przedstawiają niezwykle aktualne dane dotyczące zaleceń dietetycznych. Podręcznik ten to nie tylko wartościowe źródło wiedzy dla osób wiążących swoją przyszłość z pracą w gastronomii, ale też dla tych wszystkich, którym nie jest obca troska o własne zdrowie.
Publikacja dokładnie opisuje program WIKT, który ułatwia układanie jadłospisów z uwzględnieniem np. specyfiki diety leczniczej, wieku, zapotrzebowania energetycznego.

Jak stworzyć przyjazny dla środowiska zakład gastronomiczny? Czym zdobyć nowych gości? Jak zarządzać budżetem placówki gastronomicznej? Jak radzić sobie ze stresem w pracy? To tylko niektóre pytania, na które odpowiada ten podręcznik. Oczywiście zawiera on tez obszerne działy dotyczące obsługiwania gości, organizacji produkcji gastronomicznej i unikania zagrożeń w codziennej pracy w gastronomii. Wielkim atutem podręcznika są kolorowe ilustracje i rozbudowany słowniczek terminów języka zawodowego – niemieckiego oraz angielskiego.

Podręcznik omawia składniki pokarmowe i ich rolę w żywieniu człowieka, w aktualnym wydaniu został uzupełniony o najnowsze zalecenia dietetyków. Podkreśla znaczenie właściwego odżywiania się dla zdrowia, a także omawia układ pokarmowy i metabolizm poszczególnych składników żywnościowych. Wprowadza w zagadnienia gospodarki energetycznej organizmu, związanym z nią zapotrzebowaniem na poszczególne składniki żywnościowe oraz normami żywieniowymi. Dokładne schematy i wyjaśnienia ułatwiają zrozumienie skomplikowanej tematyki biochemicznej. Pytania i polecenia zawarte w podręczniku pomogą powtórzyć materiał i przygotować się do egzaminu.

Zmienione wydanie popularnego i lubianego podręcznika, który koncentruje się na praktycznym wykorzystaniu wiedzy przedstawionej w pierwszej części publikacji. Tłumaczy, jak układać jadłospisy, omawia zasady żywienia dietetycznego i wpływ obróbki żywności na jej wartość odżywczą. W podręczniku zostały zaktualizowane informacje dotyczące rozmaitych diet oraz modnej ostatnio żywności funkcjonalnej. Publikacja omawia najnowsze trendy żywieniowe Polaków oraz charakteryzuje zwyczaje żywieniowe przedstawicieli różnych kultur. Podręcznik został wzbogacony o szczegółowo dopracowane zdjęcia i grafiki oraz polecenia i pytania, które będą pomocne w opanowaniu wiedzy.

Najnowsze dane dotyczące m.in. cateringu i rodzajów placówek gastronomicznych. Zagadnienia z marketingu i reklamy usług gastronomicznych. Filmy, do których odsyłają kody QR (dot. m.in. metod i technik obsługi gości). Kilkaset zdjęć wykonanych według scenariuszy autorki. Kładzie nacisk na kompetencje interpersonalne, czyli właściwe zachowanie wobec gości.

Podręcznik w nowej odsłonie ze świeżym ujęciem technologicznym. Zawiera najnowsze dane dotyczące funkcjonowania zakładów gastronomicznych. Wprowadza i rozszerza tematy związane z wykorzystaniem programów komputerowych. Omawia zasady zarządzania zakładem gastronomicznym w sposób przyjazny dla środowiska.
Zeszyty ćwiczeń

Uzupełnienie podręcznika „Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem”, część 1.
Kilkaset zdjęć w jednym zeszycie – wiele z nich jest umieszczonych pod kodami QR. Filmy urozmaicające naukę (np. z technikami przygotowywania potraw) pod kodami QR.
Różne typy ćwiczeń (w tym gry memory, krzyżówki). Podsumowania po każdym dziale.

Uzupełnienie podręcznika „Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem”, część 2.
Kilkaset zdjęć w jednym zeszycie – wiele z nich jest umieszczonych pod kodami QR.
Filmy urozmaicające naukę (np. z technikami przygotowywania potraw) pod kodami QR.
Różne typy ćwiczeń (w tym gry memory, krzyżówki). Podsumowania po każdym dziale.
Repetytorium i testy egzaminacyjne

Repetytorium to kompendium wiedzy z kwalifikacji TG.07 i HGT.02.
Krótko prezentuje najważniejsze informacje, w czytelny sposób przypomina istotne cechy surowców gastronomicznych, zwięźle opisuje technologie sporządzania potraw i napojów oraz zasady obowiązujące kucharza w pracy.
Publikacja zawiera arkusz egzaminacyjny z egzaminu potwierdzającego kwalifikację TG.07, 4 testy po 40 pytań z odpowiedziami oraz 4 zadania praktyczne z kluczem oceniania.

Repetytorium i testy egzaminacyjne. Technik żywienia i usług gastronomicznych. Kwalifikacja T.15/TG.16
Mocne wsparcie w przygotowaniach do egzaminu z kwalifikacji T.15/TG.16 w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Wiedza w pigułce i aż 200 pytań testowych! Publikacja gromadzi najważniejsze wiadomości, które należy powtórzyć przed egzaminem. Dzięki testom z kluczem odpowiedzi i zadaniom praktycznym z rozwiązaniami można sprawdzić przygotowanie uczniów do egzaminu. Idealna pomoc, by szybko ocenić, które zagadnienia już opanowali, a które nadal sprawiają im trudności. Zwięźle napisane repetytorium stanowi cenne dopełnienie podręczników.
Zbiory zadań

Zadania są zebrane w czterech rozdziałach. Pierwszy dotyczy wyliczania wartości odżywczej i zawartości poszczególnych składników potraw, drugi weryfikuje umiejętności sporządzania potraw i napojów, trzeci sprawdza wiedzę na temat organizacji przyjęć i przygotowania sali bankietowej, ostatni zaś skupia się na rozliczeniach finansowych.
Pracownie - publikacje do praktycznej nauki zawodu

Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodach kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Podręcznik składa się z kart pracy zawierających ćwiczenia praktyczne. Każdy rozdział opatrzono krótkim wprowadzeniem. Książka kładzie duży nacisk na pracę zarówno w parach, jak i w grupach. Pomaga skutecznie szlifować umiejętności zawodowe.

Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Każdy rozdział publikacji zawiera krótki wstęp teoretyczny oraz karty pracy z zadaniami. Różnorodne ćwiczenia pozwolą uczniowi wyszlifować potrzebne umiejętności oraz uczciwie ocenić zdobyte kompetencje.

Publikacja skierowana do uczniów szkół ponadgimnazjalnych kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Każdy rozdział zawiera krótkie wprowadzenie, które przypomina podstawowe wiadomości, i karty pracy z zadaniami i ćwiczeniami. Książka kładzie nacisk na uważne wykonywanie zadań, zachęca ucznia do wnikliwej samooceny i skłania do wyciągania wniosków.
Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów

Nowa odsłona podręcznika wprowadzającego w tajniki bezpieczeństwa i higieny pracy. Prezentuje ujęcie prawne kwestii bhp, a następnie omawia czynniki zagrożeń zawodowych: hałas, drgania, mikroklimat, promieniowanie, czynniki chemiczne, pyły, obciążenie psychofizyczne. Podkreśla wagę ergonomii w pracy i życiu codziennym, wskazuje właściwe pozycje ciała podczas pracy (dodatkowo ilustrują je filmy, do których odsyłają kody QR). Ostatnią część podręcznika, poświęconą pierwszej pomocy, uzupełniają filmy z Akademii Ratownictwa Medicover.

Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodach z branży gastronomicznej. Realizuje treści kształcenia z zakresu efektów wspólnych BHP dla branży gastronomicznej.
W publikacji poruszono zagadnienia związane z zagrożeniami, które stwarza praca w gastronomii. Omówiono szczegółowo właściwą organizację stanowiska pracy, dzięki której można zmniejszyć ryzyko szkodliwego wpływu wykonywanych zadań na pracownika. Przybliżono zasady udzielania pierwszej pomocy. Zaprezentowano zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności oraz liczne druki z ksiąg HACCP.

Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część 1. Podstawy gastronomii. Podręcznik do nauki zawodów z branży gastronomicznej
Podręcznik w pełni zgodny z PKZ Pomaga nabyć wiedzę i opanować umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodach: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych.
Znana i ceniona autorka koncentruje się na takich efektach kształcenia jak: racjonalna gospodarka surowcami i odpadami, rozpoznawanie instalacji i urządzeń w zakładach gastronomicznych, postępowanie zgodnie z instrukcjami obsługi.
Atuty publikacji to liczne wzory dokumentacji HACCP i bogaty materiał uzupełniający.

Zakres:
- efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów z zakresu PDG (Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej) oraz KPS (Kompetencje personalne i społeczne) i OMZ (Organizacja pracy małych zespołów).
Podręcznik do nauki:
- planowania i prowadzenia działalności gospodarczej,
- zasad funkcjonowania gospodarki rynkowej,
- przepisów prawa dotyczących prowadzenia działalności gospodarczej.
Język obcy zawodowy

Język angielski zawodowy dla technika usług kelnerskich i technika żywienia i usług gastronomicznych
Publikacja stworzona z myślą o tych wszystkich, którym przyjdzie pracować w międzynarodowym środowisku, a w branży gastronomicznej prawie każdy zetknie się z obsługą gości angielskojęzycznych. Zeszyt ćwiczeń przybliża słownictwo zawodowe, uczy najpotrzebniejszych zwrotów. Ciekawe ćwiczenia pozwalają szlifować umiejętności, a słowniczki ułatwiają szybkie sprawdzenie potrzebnego słownictwa. Nowością są bogate infografiki, które umożliwiają łatwe zapamiętanie nowych wyrażeń. Na uwagę zasługują też działy poświęcone poszukiwaniu pracy, w których uczeń znajdzie podpowiedź, jak najlepiej zaprezentować się w CV czy w liście motywacyjnym.

Zeszyt ćwiczeń do nauki języka niemieckiego zawodowego w gastronomii.
W publikacji zawarto ćwiczenia dotyczące produktów spożywczych i dań, procesów technologicznych, akcesoriów i urządzeń gastronomicznych, sposobów przygotowywania dań i tworzenia menu. Omówiono również przepisy bhp, normy zatrudnienia w gastronomii, kwestię umowy o pracę, zasady rozmowy kwalifikacyjnej czy wypełniania kwestionariusza osobowego.